Klinik Pilates birinci dünya savaşı sırasında Joseph Pilates tarafından yaralı hastaların rehabilite edilmesi için oluşturulmuş hareket kontrol odaklı kişiselleştirilmiş rehabilitasyondur. Günümüzde de kullanılmaktadır. Yaralanma ya da ameliyat sonrasında kişinin hızlı iyileşmesini sağlayan egzersiz yöntemi olarak uygulanır. Uygulanacak tedavi yöntemine göre egzersiz uygulamaları belirlendiği için kişiselleştirilebilmektedir.
Pilates Prensipleri
Pilates yöntemleri ilk bulunduğunda belirli kurallar belirlenmemiş ancak zaman içerinde bazı temeller üzerine oturtulmuştur. Kabul edilen ve kullanılan başlıca prensipler şunlardır:
- Solunum
- Konsantrasyon
- Merkez
- Kontrol
- Kesinlik
- Akıcı hareket
Uygulanan egzersizin istenilen faydayı sağlayabilmesi ve doğru duruş elde edebilmek için kontsantrasyonun sağlanması önemlidir. Hareketlerin düzenli olarak yapılması ve kontrol edilmesi gerekmektedir.
Pilates Egzersizlerinin Faydaları
Pilates egzersizi yapılırken doğru tekniklerin kullanılması gerekmekte. Belirlenen prensipler sırayla ve doğru kullanıldığında hedeflenen fayda elde edilecektir. Egzersizlerin kişiye sağlayacağı faydalar, kasların esnekliğinin arttırılması, güçlenmesi, dayanıklı hale gelmesi ve duruş düzgünlüğünün sağlanmasıdır. Doğru tekniklerle yapıldığında kan dolaşımı hızlanır ve hücre yenilenmesi sağlanır. Bu kasların gelişmesi ile birlikte çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesini sağlar.
Pilates Egzersizleri
Duruş bozukluklarına ya da çeşitli kas eklem rahatsızlıklarına neden olan sorunların ortadan kaldırılabilmesi için çeşitli egzersizlerin yapılması gerekmekte. Pilates egzersizlerinin amacı duruş ve denge özelliklerinin kazandırılabilmesidir. Bu egzersizler çoklu kas sinerjilerini içermekte ve tüm eklemlere uygulanabilmektedir.
Hangi Hastalıklar İçin Pilates Egzersizleri Yapılır?
Her yaştaki kişiler, travma ya da hamilelik sonrası, spor yaralanmaları gibi sağlık sorunları için yapılması uygun görülmektedir. Pilates egzersizleri rehabilitasyon programı olarak hazırlanır ve önce kuvvetlendirme çalışmaları yapılır. Daha çok kireçlenme tedavisi, kronik ağrılar, skolyoz tedavisi, yumuşak doku romatizması, kemik erimesi gibi hastalıklar için uygulanmaktadır. Ayrıca pilates ile her yaşta vücut esnekliğinin arttırılması için yapılabilir.
Pilates Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Kişisin sağlık sorunlarına ya da kişisel amacına göre farklı araçlar kullanılır. Egzersizler için farklı direnç özelliklerine sahip yaylar ve makaralar, çember, top gibi araçlar pilates için kullanılmakta. Bireyin durumuna göre planlanan özel seanslar genellikle haftada 2 – 3 gün ve 45 dakikalık seanslar olarak yapılır.
Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Teşhis ve tedavi için bir uzman hekime başvurabilirsiniz.
Başta pilates olmak üzere fizyoterapi ile ilgili sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.