Merhaba,
Ben Uzman Fizyoterapist Emre YAZ, Efizyo Manuel Terapi kliniğinde Kayropraktik Uzmanı ve Uzman Fizyoterapist olarak görev almaktayım. Sizlere kayropraktik tedaviden, core stabilizasyonu kaslarımızın öneminden ve YÖK onaylı yüksek lisans tez çalışmamdan bahsedeceğim.
Kayropraktik tedavi nedir?
Kayropraktik tedavi Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylı, 128 yıllık bir tarihi olan şuan dünyadaki en etkili alternatif tıp yöntemlerinden biridir. Kayro; el, praktik; uygulama yani el ile uygulama anlamı taşır. Daha çok omurga olmak üzere vücudumuzun birçok bölgesinde kayropraktik tedavi yapılması mümkündür. Kayropraktik tedavinin amacı vücudun doğal fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışmasını hedef almaktır. Vücudumuzun onarım mekanizmasını çok hızlı bir şekilde harekete geçirir ve uygulanan bölgenin eklem hareket açıklığında artışa neden olur. Özellikle bel ve boyun tutulmaları, geçmeyen sırt ağrıları, bel ve boyun fıtıkları, çene eklemi açı bozuklukları, eklem kaynaklı kas spazmları, işitme kayıpları üzerinde etkili bir terapi yöntemidir.Kayropraktiğin babası olarak kabul edilen David Daniel Palmer’ın ilk hastası işitme kaybı olan bir hademedir ve yaptığı müdahaleler sonucunda hastasının işitme kaybını iyileştirmiştir.
Core bölgesi nedir?
Core bölgesi vücudumuzun merkezidir ve fonksiyonel hareketler sırasında kollar ve bacaklar hareket ederken gövdeyi stabilize etme işlevi görür. Core bölgesinin önemi, işlevi ile ilgilidir, yani omurgayı aşırı yükten korumak ve alt gövdeden üst gövdeye kuvvet aktarmaktır.
Core bölgesi kaslarımızı kuvvetlendirmek neden önemlidir?
Günlük yaşantımızda fark etmeden ve sürekli olarak tekrarladığımız duruş hataları, zamanla kalıcı postür bozukluklarına neden olabilir. İşte sağlıklı bir duruşa sahip olmanın tek yolu, core bölgesi kaslarının dengeli bir şekilde kuvvetlendirilmesidir. Core bölgesi kasları, omurgayı dik tutmakla ve omurganın rotasyonunu sağlamakla görevlidir. Söz konusu omurga olduğu için de kuvvetlendirilmesi çok önemlidir. Gün boyu tüm yükü taşıyarak bizi ayakta tutan omurgamızın en büyük destekçisi, core bölgesi kaslarıdır. Bu nedenle, bu bölgedeki kas gruplarını geliştirerek omurgamızın yükünü hafifletebilir ve omurga sağlığımızı koruyarak sakatlanmaların önüne geçebiliriz.
Core bölge kasları nelerdir?
Core bölge kasları nelerdir, hep birlikte inceleyelim;
Transversus abdominis:
Vücudun en derininde bulunan karın kasıdır. Göğüs kafesinin altını ön ve arkadan olmak üzere korse gibi sarmaktadır. İç organları yerinde tutar.
Oblikler:
Transversus’un üzerinde bulunan kas gruplarıdır. Bele şekil verir ve gövdenin yana rotasyonunu sağlarlar. İç ve dış oblikler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Dış oblikler, iç obliklerin üzerinde zıt yöne doğru uzanmaktadır.
Rectus abdominis:
Karın bölgesinin en dışında bulunan kaslardır. Bu kaslar özellikle mekik hareketiyle şişer.
Multifidus ve ErectorSpinae:
Bu kaslar, bel ve boyun bölgesi boyunca omurgayı dik tutmakla ve rotasyonunu sağlamakla görevlidir.
Sağlıklı Bireylerde Lomber Bölge Manipülasyonunun Core Stabilizasyonu Üzerine Etkisi
Core stabilizasyon kaslarımızın ne kadar önemli bir kas grubu olduğunu öğrendiğimize göreyüksek lisans tez konumdan kısaca sizlere bahsetmek istiyorum. 60 sağlıklı bireyle gerçekleştirmiş olduğum çalışmamda 30 deney 30 kontrol grubu oluşturdum. CTT sentaur cihazı ile core stabilizasyon kaslarının gücü ölçüldü. Daha sonrasında bütün deneklere Modifiye Schober Testi, Parmak Ucu-Zemin Mesafe Testi, Sit-Ups Endurans Testi, Normal Eklem Hareket Açıklığı Değerlendirilmesi, Plank Testi, Fonksiyonel Bacak Boyu Değerlendirmesi Derifield-Thompson LegCheck Testi yapıldı. Deney grubuna 1 hafta arayla 2 kere lomber bölge manipülasyonu yapıldı. Kontrol grubuna manipülasyon yapılmadı. Yapılan işlemlerden sonra 2 grubunda tekrar core stabilizasyon kaslarının güçleri ve esnekliği ölçüldü ve deney grubunun (manipülasyon yapılan grubun) core stabilizasyon kasları anlamlı düzeyde daha esnek ve daha kuvvetli olarak belirlendi. Sonuç olarak; lomber bölge manipülasyonunun core stabilizasyon kasları üzerine olumlu etkisi olduğu ortaya konmuştur.
Uzman Fizyoterapist Emre YAZ
Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Teşhis ve tedavi için bir uzman hekime başvurabilirsiniz.
Ayrıca Fibromiyalji Sendromunun Vagus Siniri ile İlişkisi ve Tedavi Yöntemleri yazımızı inceleyebilirsiniz.