Omurga kemikleri arasındaki disk yapısında hasarın oluşması sebebi ile jelatinöz maddenin omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu boyun fıtığı meydana gelir. Jelatinoz, omurilikte bulunana vertebra kemikleri arasında hareketlerin oluşması halinde şok dalgalarını azaltmaya yardımcı olur.
Boyun fıtığının tedavi sürecinde hastaya doğru oturma ve yatma pozisyonları öğretilir. Uzman hekim, gerekli görmesi halinde lokal ısı tedavisi önerirken, ağrı kesici ve kas gevşeticiler ile boyun fıtığının neden olduğu ağrıları kontrol altına almayı önerebilir. Fizik tedavi uzmanlarının gözetimi altında itme, çekme ve germe egzersizleri yapılırken, günlük hayatta boyunluk kullanımı gerçekleştirilir.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Boyun fıtığı, uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı olarak gelişebilir. Omurilik diskinin ileri yaşa bağlı olarak su kaybetmesi, tabakasının aşınması sonunu jelatinöz sıvının ilik aralarına sızması sonucu bu rahatsızlık oluşur. Ayrıca diğer nedenleri şunlardır:
- TV ve bilgisayar başında uzun süre geçirmek,
- Yanlış oturuş pozisyonunda çalışmak,
- Yeterli egzersiz yapmamak ve klimalı ortamda uzun süre bulunmak,
Bu sebeplere ek olarak şoförlerde, dadılarda, ev hizmetleri çalışanlarında ve bilgisayar başında çalışan kişilerde, meslek hastalığı olarak da gözlemlenebilir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilir:
- Kol ve omuzlarda ağrı
- Kollarda güç kaybetme
- Reflekslerde gerileme
- Kollarda incelme
- Sırtta ağrı
Boyun Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Boyun fıtığı teşhisi için detaylı fizik muayene yapılır. Biyokimyasal tetkikler ve bilgisayarlı tomografi ardından, uzman hekimce teşhis koyulur. Gerekli görülmesi halinde EMG benzeri radyolojik testlerin ardından teşhise yönelik bilgi verilir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Nedir?
Boyun fıtığı ameliyatı, diskin sinirlere baskı yapan bölümünün alındığı cerrahi operasyondur. İlerlemiş ve nörolojik problemlerin eşlik ettiği durumlarda cerrahi müdahale tercih edilir. Ameliyatta diskin sorunlu bölümüne müdahale ile fıtıklaşma giderilir.
Boyun Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Yapılabilir mi?
Belirli bir aşamaya kadar bu hastalığın problemlerine ameliyatsız tedavi uygulanabilir. Bu gibi rahatsızlıklarda öncelikle manuel terapi gibi ameliyatsız tedaviler denenmelidir. Ameliyatsız tedavilerden olumlu sonuçlar alınamazsa ameliyat denenmelidir.
Alarm Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı tedavisi almayı gerektiren ve boyun fıtığı rahatsızlığı ile karşı karşıya kalındığını ifade eden belirtiler:
- Ağrının hiç bir şartta hafiflememesi,
- Üşüme, titreme ve ateşte artış,
- Nedeni bilinmeyen kilo kaybı,
- Boyuna dokunma eyleminde artan sızlama,
Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Teşhis ve tedavi için bir uzman hekime başvurabilirsiniz.
Fizyoterapi ile ilgili sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.